Zweetwerk

Zweetspoor C: Uitslag half-om-half
img_1921 img_1928 img_1930

Voor de zweetproef C (500 meter spoor, 48 uur oude) konden we 3 geslaagden noteren en 3 honden die het niet haalden. Deze, op 30 oktober 2016 gehouden proef was mede door het weer niet makkelijk. Door de vochtige ochtend waren nogal wat andere geuren van in het bos levend wild boven gekomen. Dat zorgde voor veel afleiding. Eén van de deelnemende honden vond het zo leuk, dat hij vrolijk van spoor naar spoor huppelde, bij de meelopers (keurmeesters, wedstrijdleider, sporenlegger en stukverlegger) langs ging om eens lekker geknuffeld te worden. Hij werd door zijn eigenaar uit de proef genomen. Dat gebeurde ook met een andere hond die een dag tevoren een andere proef had afgelegd en daardoor nogal in verwarring was. Een derde hond mocht nadat de keurmeesters voor de derde keer een afroep gaven de deelname staken. Drie honden slaagden dus, maar hoe moeilijk het was, mag wel blijken uit het feit, dat geen van hen de maximale 100 punten wist te behalen. Maar de sfeer was prima en het weer, dat langzamerhand de vochtige en daardoor wat kille ochtendtemperatuur verving door prachtig droog en zonnig weer zat ons weer mee. We konden dan ook weer buiten genieten van de lunch, weer prima verzorgd door Ton Venneman. De keurmeesters bespraken weer op de hun eigen leerzame wijze wat ze bij de prestaties van de honden hadden gezien.

winnaarsDe uitslag was:

Quodian’s Javik, Vizsla Korthaar, reu, van de heer H.K. Kamphuis: 1U met 85 punten
Langs de Beek Hoker, reu, Duitse Staande Hond (draadhaar) van Ineke de Ligt: 2U met 85 punten
Nikey-Karo v.h. Molehout, reu, Bayerische gebirgsschweisshund van Simone Beumer:, 3 G met 60 punten

Prachtig resultaat Zweetproef F: Alle 6 honden geslaagd

Een prachtig resultaat kon worden genoteerd na de zweetproef F (spoor 500 meter, 24 uur oud) die gehouden werd op 1 mei jl. Alle 6 deelnemende honden slaagden. Zo’n resultaat kunnen we maar zelden noteren, maar nu kwam de ene deelnemer na de andere met een breuk (een takje dat de keurmeesters afbreken en overhandigen als teken, dat de proef behaald is) van het door hun gelopen spoor af.
IMG_0665
En die sporen waren zeker niet eenvoudig. Het vergde veel van de hond en zijn voorjager om het tot een goed einde te brengen. Zeker ook, omdat voor de iets minder geconcentreerde types het bos vol verleidingen qua geuren zit. Aangezien het zondag was en droog weer, later zelfs prachtig lente weer, waren voor sommige honden ook de fietsers en wandelaars die in de verte werden waargenomen een afleiding. Maar waar het om ging: het stuk vinden (bij zo’n proef een stuk ree-vel) lukte ook de minst geconcentreerde onder de deelnemende honden en dat zonder meer dan één terug roep (een correctie bij te ver van het spoor afdwalen, dat je dan zelf weer moet zien terug te vinden).
IMG_0652
’s Ochtends liepen 4 deelnemers, zodat met toen al 4 geslaagden de sfeer bij de lunch opperbest was. Dit keer was de lunch prima verzorgd door Lenny Kaffa-Nannings, omdat onze vast fourageur dit keer op vakantie was.
Doordat ook de laatste twee deelnemers goed en vlot hun spoor liepen, waren we op een mooie tijd klaar met de proef en was er alle tijd voor de keurmeesters R. Onderwater en R. Kamerling om de resultaten te bespreken. Zij deden dat weer op de hun eigen open en humoristische wijze en elke voorjager kon er van leren.
Tot slot bedankjes voor de sporenleggers Samir en Ingrid die samen met wedstrijdleider Bertus Langemaat hun de sporen in de stromende regen hadden gelegd.  Uiteraard ook dank voor de keurmeesters voor hun prettige wijze van keuren.
IMG_0660

De uitslag was:

1. Jolanda Kniest die met haar Windfall Grey All For You, Weimaraner Korthaar de volle 100 punten behaalde en daarmee ook het CACT kreeg;
2. Bart Waltmans behaalde een twee plaats met zijn Idefix vom Tegernsee, Dashond ruwhaar met 85 punten;
3. Deze plaats was ex equo voor Ineke de Ligt met  Langs de Beek Høker, Duitse Staande Hond (Draadhaar) en Lotte van Dijk met Vitesse Venaticus Major, Cesky Fousek;
4. Tamara van den Dam-Sloof kreeg de 4
e plaats met Fellisin’s Diosa Deidre, Weimaraner Korthaar
5. Voor mijn eigen Ratatouille L’Echo de Vendée, Grand Basset Griffon Vendéen die met één terugroep en meer naast dan op het spoor lopend en in voor elke afleiding, toch het stuk vond.