Briquet Griffon Vendéen

Briquet is in Frankrijk een verzamelnaam voor middenslag lopende honden (Brakken). Elk gebied in Frankrijk had zijn “eigen” Briquet, en in de Vendée was dat dus de Briquet Griffon Vendéen. Vroeger werden ze trouwens Petits Griffons Vendéens genoemd, om ze te onderscheiden van de Grands Griffons Vendéens.

De eerste en tweede wereldoorlog waren bijna funest voor de Briquet Griffon Vendéen, maar de heren Sellier (na de eerste wereldoorlog) en Guillème (na de tweede wereldoorlog)hebben het ras terug weten te fokken. De Briquet Griffon Vendéen heeft sindsdien een krachtig herstel doorgemaakt en is nu in Frankrijk een gewilde jachthond op wild zwijn en ree.

briquet1-webbriquet2-web

De Briquet Griffon Vendéen is eigenlijk een harmonieuze verkleining van de Grand Griffon Vendéen, “slechts” 50-55 cm voor de reuen en 48-53 cm voor de teven. In bouw is de Briquet Griffon Vendéen korter, compacter.
Het hoofd is breder en heeft minder lengte, en ook de oren missen de lengte van die van de Grand G.V. De Briquet geeft de indruk van kracht en souplesse, hij bezit dezelfde gebruikskwaliteiten als de Grand G.V., zij het dat hij minder uithoudingsvermogen heeft. De briquet G.V. is intelligent en dapper van aard, hij geeft nooit op en weet zichzelf te redden bij ongunstige temperaturen en moeilijke omstandigheden. Hij is de ideale metgezel van de eenvoudige jager, een complete jachthond (bijeenbrenger, opjager, insluiter, etc.). Hij bezit een duidelijke ondernemingsgeest en neemt zelf initiatieven, hij is gezellig, lief maar… ook individualistisch en eigenzinnig.

briquet3-webbriquet4-web

 

Alhoewel hij qua maat aantrekkelijker is om als huishond te houden, en van karakter wat gezeglijker is dan zijn “grote broer”, moet men zich goed realiseren dat de Briquet Griffon Vendéen van nature een gebruikshond is en dientengevolge zijn karakter als zodanig zal (proberen te) laten gelden!

briquet5-web