Grand Griffon Vendéen

Over zijn afstamming bestaan verschillende meningen, de meest waarschijnlijke is, dat hij is ontstaan uit een vermenging van Chiens Fauves de Bretagne (roodbruine ruwharen) en de Chiens Blancs du Roi (gladharige witte koningshonden). Foto: SarriOok is er gebruik gemaakt van de Griffon Gris de St. Louis (grijs- of zwartachtige ruwharen) en de Griffon de Bresse. De Griffon de Bresse stamt af van de Seguiërs, welke dichtbehaarde Keltenbrakken waren. Daarom bestaan er binnen de Griffons Vendéens nu nog zoveel kleuren en kleurcombinaties. Na de 1e W.O. rond 1920 waren de Grands Griffons Vendéens praktisch uitgestorven.
Dhr. Couturier besloot jaren later een poging te ondernemen om de Grand Griffon Vendéen terug te fokken en niet zonder succes!!

Foto: Riikka Alanne

Foto: Sarri

Nu is dit prachtige adellijke ras met zijn edele hoofd en zware diepe stem weer in volle glorie aanwezig, al zal hij nooit meer zo populair worden dan tijdens de bloeiperiode in de 19e eeuw, toen hij zeer geliefd was voor de jacht op wolven. Tegenwoordig wordt hij gebruikt voor de jacht op wild zwijn en ree.

Hoewel hij geroemd wordt om zijn intelligentie, moed, snelheid (!) en diepe stem, wordt hij ook omschreven als: individualistisch, onstuimig, vechtlustig en snel wisselend van spoor. Deze eigenschappen betreffen de Grand Griffon Vendéen als jachthond. Krijgt de hond voldoende activiteiten die bij die eigenschappen passen, dan is het een prettige en rustige huishond.”